Molyoló

Az anyagismeret a Ruhaipari ismeretek alapja. A textilek életünk szerves részei. Testünk minden nap érintkezik velük, így fontos tudnunk, hogy miből készülnek, mivel vannak festve és milyen hatással vannak szervezetünkre, környezetünkre.

Ezen kívül a textilek a szociális és kulturális élettérben is hatással bírnak, hiszen minden egyes országnak, térségnek megvan a maga művészeti eszköze arra, hogy szövött, hurkolt vagy nemezelt textilt képezzen, ezzel is teret adva a hagyományainak, mely alapja egy-egy népcsoport összetartó erejének.

A Molyoló legfontosabb feladatának az anyagismeret oktatását tekinti, így a jelentkezők egy nagy szálasanyag- és egy textil-gyűjtemény megismerésével kezdik a tanulást.  

Az elsődleges érzékszerveink használatával tudjuk az anyagokat beazonosítani, (látás, tapintás, szaglás, hallás), de manapság a kevertszálas anyagok megtévesztőek tudnak lenni, így kémiai hatásoknak kitéve, reakciójukat figyelve tudjuk megnézni, hogy melyik anyag pontosan milyen szálból készült. A Molyoló anyagismereti tanfolyamain elsősorban erre fókuszálunk, illetve arra, hogy az elemi szálakból hogyan lesz fonal, cérna, textil és miképp lesznek a kész textilek érdekesek.

Az alapozó anyagismeret tanfolyamon tanulunk arról, hogy mi a különbség a természetes, illetve mesterséges szálak között, beszélünk a „kikészítésről”, a „beavatásról”, illetve arról, hogy a kereskedelemben kapható anyagokat hogyan tudjuk a boltban ellenőrizni, hogy alkalmasak-e a megálmodott ruhához.

 

A haladó anyagismeret tanfolyamon a hallgatók már ismerik az alapokat, így ők a szálasanyagok előállítási és gyártási folyamatait ismerik meg. Beszélünk például arról, hogy a különféle állatok szőrei, területtől függően hogyan változnak, mi a különbség a japán illetve a nyugati világ által használt farmer anyagok között, és megismerhetik a textilek mintáit, azok technikai megoldásait.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest