top of page

Maszkok a megváltozott mindennapokhoz

maszk

A Covid19 koronavírus jelenleg meghatározza mindennapjainkat és ez sajnos egy ideig még így is marad. Ha vásárolunk, ügyeket intézünk, maszkkal tudunk a leghatékonyabban védekezni a vírus terjedése ellen. 

A Molyolóban textilismereteket tanítunk, így összeállítottunk egy ki simertetőt a legfontosabb tudnivalókról.

Anyag

Mi azt javasoljuk, hogy pamutvászonból készült, formára szabott maszkot viselj. Ennek okát  a fenti képre kattintva  olvashatod!

Milyen pamut anyagokat ajánlunk? Pamutvásznat, ha lehet bio pamutból. 

Ha lehet, olyan anyagot válassz, ami nem erősen felületkezelt. Ezt onnan tudod megállapítani, hogy amikor egy kicsit meggyűröd az anyagot, nem "ropog", nem nagyon fényes és nem viaszos jellegű.

Ha lehet, kerüld a nagyon erős mintákat és színeket. Sok színező festéket használ a ruhaipar, de bármennyire is vicces a fekete festék majdnem minden esetben mérgező, valamint a ciklámenek, erős zöldek is szintetikus színek.

Az ember szeretne alapos lenni, sokszor túl alapos is, így sokan használnak valamiféle nemszőtt vetexet, ragasztós közbélést. Nem jevesoljuk ezek használatát!

A Covid19 koronavírus az eddigi mérések alapján a műanyagokon él meg a leghosszebb ideig - akár 72 óráig is. A nemszőtt bélés polipropilénből készül, mely egyfajta hőre és nedvességre lágyuló műanyag. Igaz most sokan használják, de szerintünk érdemes lenne mellőzni ezeket az anyagokat. 

A ragasztós közbélés ragasztó anyaga hőre és nedvességre oldódik, mérgező. Kérlek ne ragaszd be a maszkodat!

Felvétel, levétel

Mielőtt felveszed a maszkod, moss kezet alaposan. A maszkot a guminál fogva tedd az arcod elé és helyezd a füleidre. Vegyél fel kesztyűt, ha elhagyod az otthonod!

Amikor megérkezel és levennéd a maszkot, először vedd le a kesztyűdet, mosd meg alaposan a kezed, majd a guminál fogva vedd le a maszkot és tedd egy erre kialakított helyre. Amint teheted, mosd ki a maszkot. 

Mosás

A maszkok, amennyiben pamutból készülnek, jól bírják a nagyon magas hőmérsékletet, így fertőtlenítheted 90C-os vízzel. Nem javasoljuk mosószer vagy öblítő használatát. A maszknak nem kell illatosnak lennie, inkább csak maradjon  tiszta.  Nem javasoljuk a mosógépben történő mosást sem, mert a mosógépben a többi ruháról összegyűlt szösz darabkák a maszkra tapadhatnak. Soha ne tedd a maszkodat fehérítőbe! Soha ne használj savakat, erős lúgokat. Hidd el, hogy a vírus 90C-os vízben elpusztul!

Vasalás

Nyugodtan vasalhatod a pamut maszkodat a legmagasabb hőfokon. És hidd el, még jót is teszel vele, mert nemcsak szebb lesz a maszkod, de amíg meleg, steril is. 

Tárolás

Nem szeretjük a műanyag zacskókat, de ha több maszkot is kell használnod egy nap, érdemes zárható nylon zacskóba tenni a vasalt, meleg maszkokat, majd lezárni azonnal. 

 

 

Napi rutin

 

A maszkok eredendően nem jók: sem akkor, ha szűrősek, sem akkor, ha természetes anyagból készülnek. Minden esetben visszafogják az oxigént, amire a bőrünknek is és a tüdönknek is szűksége van. A pamut maszkok viselésekor a pamut átnedvesedésével a kórokozók tovább megmaradnak a maszkon. Azt javasoljuk, hogy átnedvesedés esetén cserélj maszkot. Tapasztalataink szerint egy főnek elég napi 3-4 maszk, ha az folyamatosan van viselve.

A használt, de még nem mosott maszkokat érdemes egy dupla anyagú textilzsákba helyezni, majd magát a zsákot is kimosni minden este a maszkokkal együtt. Mivel kicsik, hamar is száradnak.

Itt tudsz letölteni maszkot:

S-es maszk

maszk ikon.png

M-es maszk

maszk ikon.png

L-es maszk

maszk ikon.png

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

bottom of page